Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-09@04:28:41 GMT

رانت برای صادرکنندگان فرش

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۰۸۳۹۴

رانت برای صادرکنندگان فرش

طرح از سرگیری واردات خودرو هنوز نهایی نشده و به رغم وعده‌های وزیر صمت برای مشخص شدن آن در‌ ابتدای هفته جاری هنوز اطلاعات دقیقی در‌این‌باره اعلام نشده است با وجود این رئیس مرکز ملی فرش ایران از طرح واردات خودرو به ازای صادرات فرش خبر داده است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، زهرا ارفع، رئیس مرکز ملی فرش ایران در جمع خبرنگاران اعلام کرد افرادی که ۷۰‌میلیون دلار صادرات فرش داشته باشند، می‌توانند خودرو وارد کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضع‌گیری در حالی است که هنوز طرح از سرگیری واردات خودرو در میان مخالفت و موافقت نهاد‌های مختلف سرگردان مانده و جمع‌بندی نهایی در این زمینه صورت نگرفته است. به منظور بررسی بیشتر با امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت تماس گرفتیم و پاسخ داد: آیین‌نامه واردات خودرو ظرف چند روز آینده اعلام می‌شود و مباحث درباره واردات خودرو به‌ازای صادرات فرش نیز مشخص خواهد شد البته بنده اطلاعات دقیقی درخصوص تامین منابع ارزی برای واردات خودرو از طریق صادرات فرش ندارم. آن‌طور که رئیس مرکز ملی فرش ایران خبر داده قرار است به‌ازای صادرات ۷۰میلیون دلار فرش، خودرو وارد شود که اگر قیمت خودرو ۱۰هزار دلار باشد تنها ۷۰۰۰خودرو امکان واردات خواهد داشت.


واردات همچنان در ابهام

حجت‌ا... فیروزی، عضو کمیسیون صنایع مجلس درباره تدوین سازوکار‌های واردات خودرو گفت: آیین‌نامه اجرایی توسط وزارت صمت در حال نهایی شدن است. طی آخرین جلسه مشترک کمیسیون و وزارت صمت، نقطه‌نظرات مجلس در آیین‌نامه گنجانده شده و خودرو‌های تمام برقی و هیبریدی ابتدا در مناطق آزاد وارد شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. خودرو‌های دیگر مربوط به حمل‌ونقل عمومی است که باید جایگزین خودرو‌های فرسوده و تاکسی‌ها شود و قسمتی دیگر خودرو‌هایی با میانگین قیمتی متوسط و پایین است. وی با بیان این‌که خودرو‌های ارزان‌قیمت در اولویت واردات است، می‌گوید خودرو‌ها با حجم موتور کم و رعایت مسائل زیست‌محیطی بوده و با قیمت مناسب وارد شود. این قیمت باید به میزانی باشد که جمعیت متوسط درآمدی قادر به خریداری آن باشند. خدمات پس از فروش نیز باید برای آن در نظر گرفته شود. قبل از مصوبه سران قوا عمدتا خودرو‌های لوکس وارد کشور می‌شد، اما اکنون براساس تصمیم‌گیری‌ها، بخش عمده خودرو‌های وارداتی توسط قشر متوسط جامعه خریداری می‌شود؛ ضمن این‌که بر واردات خودرو‌های برقی نیز تاکید شده است. البته حجت‌ا... فیروزی درعین‌حال تاکید کرد آیین‌نامه هنوز نهایی نشده و از طرفی نظرات فعالان این حوزه باید لحاظ شود.


رانت برای صادرکنندگان فرش

این موضع‌گیری رئیس مرکز ملی فرش ایران درباره واردات خودرو شائبه‌های فراوانی ایجاد کرده است، اگر طرح محدودیت واردات خودرو برداشته شده باید از طریق مجاری رسمی وزارت صمت اعلام شود، اما اعلام این خبر از سوی مرکز ملی فرش بر ابهامات موجود دامن خواهد زد. این‌که صادرکنندگان فرش امکان واردات خودرو را دارند، اما واردکنندگان خودرو این امکان برایشان مهیا نیست به تولید رانت منجر خواهد شد، البته باید در این زمینه منتظر اعلام موضع رسمی وزارت صمت بود، اما ادامه این وضعیت مبهم اثرات منفی بر بازار خواهد داشت.


تجربه شکست‌خورده، بار دیگر روی میز

قانونی مبنی بر واردات خودرو به شرط صادرات وجود دارد و احتمالا بحث مطرح شده حکایت از مفاد همان قانون دارد. البته باید توجه داشت زمانی که صادرات بیشتر از واردات باشد، چه نیازی است که دو کالا با یکدیگر درگیر باشند. تجربه استفاده از منابع ارزی حاصل از صادرات برای واردات کالایی دیگر، تجربه شکست‌خورده‌ای است که می‌توان به توافق صادرکنندگان خشکبار و واردکنندگان تلفن‌همراه اشاره کرد، در این توافق قرار بود ارز ناشی صادرات خشکبار در اختیار واردکنندگان قرار گیرد، اما به دلیل پاره‌ای از مشکلات این موضوع اجرایی نشد. یکی دیگر از انتقادات به این طرح این است که افراد فعال در حوزه صادرات فرش آیا آگاهی نسبت به بازار خودرو برای واردات دارند؟ آیا اصولا علاقه‌ای برای سرمایه گذاری در این بازار از سوی صادرکنندگان فرش وجود دارد؟ هدف‌گذاری دولت برای حمایت از صادرات فرش می‌توانست در قالب همان طرح‌های جوایز صادراتی باشد که در سال‌های اخیر مغفول مانده‌است. از سوی دیگر با کاهش صادرات فرش رسیدن به حد نصاب ۷۰میلیون دلار برای صادرکنندگان فرش قابل تحقق است؟ قانون دیگری در بازار میوه وجود داشت؛ واردات موز به ازای صادرات سیب؛ قانونی که اجرا نشد و وضعیت به همان شیوه سابق بازگشت.


طرح‌های تشویقی کاغذی

مرتضی مصطفوی، کارشناس حوزه خودرو با اشاره به طرح واردات خودرو به شرط صادرات فرش، می‌گوید درباره واردات خودرو به ازای صادرات فرش ابهاماتی وجود دارد که باید به آن پرداخت، باید از سیاست‌گذار در صنعت خودرو سؤال کرد هدف از این طرح حمایت از صادرات فرش است یا واردات خودرو؟ اگر به دنبال ایجاد مشوق برای صادرات فرش هستیم، از راه‌های دیگر نیز می‌توان به این هدف رسید. این‌که بازار خودرو به واردات خودرو نیاز دارد، دلیلی قابل قبول برای اجرای این طرح نیست و تاثیری بر بازار خودرو نخواهدگذاشت. این کارشناس حوزه خودرو با بیان این‌که بنا به آمار‌های اعلام شده، صادرات فرش کاهش یافته، معتقد است در این شرایط صادرکننده توانایی رساندن صادرات به میزان ۷۰ میلیون دلار را ندارد واین طرح‌ها روی کاغذ حالت تشویقی دارد، اما با اجرا فاصله فراوانی دارد. از سوی دیگر باید توجه داشت اکنون صادرات فرش به ۶۰ میلیون دلار کاهش یافته و در شرایط فعلی ۱۰میلیون دلار با اظهار نظر‌های دولت فاصله وجود دارد. مصطفوی گفت: این طرح‌ها تاثیر چندانی بر بازار خودرو ندارد تا زمانی که محدودیت واردات خودرو وجود دارد نمی‌توان چندان به موفقیت این‌گونه طرح‌ها امیدوار بود. دولت اگر به دنبال اصلاح صنعت خودروست باید ساختار خودروسازی داخلی را تغییر دهد.

منبع: جام جم

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رانت واردات خودرو صادرکنندگان فرش رئیس مرکز ملی فرش ایران صادرکنندگان فرش واردات خودرو ازای صادرات بازار خودرو صادرات فرش وزارت صمت آیین نامه خودرو ها طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۰۸۳۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صنعت نوشت‌افزار ایران در بازار جهانی کجا ایستاده است؟

بررسی‌های آماری نشان می‌دهد بازار کشورهای منطقه، با توجه به مشترکات فرهنگی، می‌تواند بازار قابل تأملی برای نوشت‌افزار ایرانی باشد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، صنعت نوشت‌افزار در ایران طی یک دهه گذشته تلاش کرده با استفاده از تمام ظرفیت‌های ممکن، جایگاه قابل قبولی را بتواند در بازار داخل به دست آورد. در حالی که یک دهه پیش شکل گرفتن صنعت نوشت‌افزار در ایران برای بسیاری دست‌نایافتنی و غیر ممکن بود، همت و توان تولیدکنندگان داخلی نشان داد که می‌توان با برنامه و گام به گام، در کنار اقلام خارجی، سهم قابل توجهی از سبد خانواده‌ها را به خود اختصاص داد.

اما صنعت نوشت‌افزار به این سادگی و آسانی به این مرحله نرسید. وجود عوامل تأثیرگذار بیرونی مانند شیوع کرونا و تعطیلی مدارس سبب شد تا چرخ تولید برخی از واحدها از کار بیفتد یا به کندی به کار خود ادامه دهد. نوشت‌افزار همانند دیگر بخش‌های صنعتی کشور در یک دهه گذشته با مشکلات خرد و کلان متعددی مواجه شد، اما توانست با برنامه‌ریزی و ترسیم چشم‌انداز، تا حد قابل قبولی به رشد خود ادامه دهد. دست اندرکاران این صنعت در آستانه ورود به دومین دهه فعالیت خود در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب، صادرات را از مهمترین برنامه‌های خود عنوان کرده بودند؛ امری که علی‌رغم ایجاد فرصت‌های متعدد، چالش‌های چشم‌گیری نیز پیش روی تولیدکنندگان خواهد گذاشت.

نوشت‌افزار که از جمله صنایع فرهنگی است، می‌تواند در کنار انتقال فرهنگ ایرانی اسلامی به دیگر کشورها، از منظر اقتصادی نیز سودآور باشد. گردش مالی حوزه صنایع فرهنگی، آمار عجیب و غریبی است. براساس آمارهای اعلام‌شده، دوهزار و 250 میلیارد دلار سهم صنعت صنایع فرهنگی در دنیا است، همچنین براساس پژوهش‌های انجام‌شده، 500 میلیارد دلار گردش مالی صنعت انیمیشن و صنایع وابسته در دنیا اعلام شده است که از این میان، فقط 222 میلیارد دلار گردش مالی انیمیشن در دنیا تخمین زده شده است. همچنین این صنعت توانسته است برای 29.5 میلیون نفر در دنیا اشتغال‌زایی کند.

اما ایران برای راه‌یابی به بازارهای لوازم‌التحریر منطقه، چه فرصت‌هایی دارد و از چه جایگاهی در سطح منطقه و جهانی برخوردار است؟ اردیبهشت‌ماه سال گذشته سند راهبردی صنعت نوشت‌افزار به منظور ترسیم وضع موجود و افق‌های پیش‌رو، منتشر شد. سندی که تا هفته قبل عمومی نشده بود و تنها تدوین‌کنندگان از مفاد و جزئیات آن اطلاع داشتند. در بخشی از این سند، به جایگاه ایران در صنعت نوشت‌افزار جهان و منطقه اشاره شده است.

براساس آمار منتشر شده در درگاه الکترونیکی ریسرچ اند مارکت، گردش مالی صنعت نوشت‌افزار در سال 2021 میلادی؛ 21.6 میلیارد یورو بوده است که این میزان در سال گذشته میلادی(2023) به 22.5 میلیارد یورو رسیده و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری(2024) به 25 میلیارد یورو برسد. براساس تحقیقات صورت گرفته پیش‌بینی می‌شود گردش مالی این صنعت در سال 2030 میلادی به 32.3 میلیارد یورو برسد. اما ایران در کجای این معادلات تجاری در سطح جهانی ایستاده است؟

سند راهبردی نوشت‌افزار به منظور بررسی جایگاه منطقه‌ای و جهانی صنعت نوشت‌افزار ایران، ابتدا به ارزیابی میزان صادرات، واردات و تراز تجاری اقلام پرمصرف از جمله خودکار، ماژیک، مداد تحریر، مدادرنگی و ... پرداخته است. براساس آمار صادرات منتشر شده ارزش صادرات انواع خودکار، خودنویس، روان‌نویس، ماژیک و اجزا و قطعات مربوطه در جهان حدود 6/17 میلیارد یورو در سال 2021 بوده، کشورهای چین، ژاپن و آلمان بیشترین سهم صادرات را به خود اختصاص داده و ایران در میان 202 کشور در رتبه 66 صادرات قرار دارد.

تولید نوشت‌افزار ایرانی با کاغذ ایرانی

با توجه به آمار منتشر شده، ارزش واردات انواع خودکار، خودنویس، ماژیک، روان‌نویس و اجزا و قطعات مربوطه در سال 2021 به 5/6 میلیارد یورو بوده که به ترتیب کشورهای آمریکا، فرانسه، آلمان و چین سهم عمده واردات را به خود اختصاص داده‌اند. ایران در میان 225 کشور رتبه 84 را در واردات دارد. با توجه به قرار گرفتن انواع خودکار و ماژیک در گروه کالایی 27، بخش عمده واردات مربوط به اجزا و قطعات همچون نوک ساچمه‌ای خودکار، فیلتر ماژیک و غیره است.

همچنین میزان واردات کشورهای هم‌جوار و منطقه در سال 2021 حدود 177 میلیون یورو بوده که با توجه به مشترکات فرهنگی و منطقه‌ای نشان‌دهنده ضرورت برنامه‌ریزی به منظور کسب سهم از بازار موجود است.

همچنین براساس آمار صادرات منتشر شده، ارزش واردات انواع مداد و مغز مداد در جهان حدود 1/5 میلیارد یورو در سال 2021 بوده که کشورهای چین، آلمان و برزیل بیشترین سهم صادرات را به خود اختصاص داده و ایران در میان 169 کشور در رتبه 68 صادرات قرار دارد. همچنین ارزش واردات انواع مداد و مغز مداد در سال 2021 به 1/4 میلیارد یورو رسیده و کشورهای آمریکا، آلمان و فرانسه سهم عمده واردات را به خود اختصاص داده‌اند. ایران در میان 220 کشور رتبه 100 را در واردات دارد که با توجه به قرار گرفتن انواع مداد و مدادرنگی در گروه کالایی 4، بخش عمده واردات مربوط به نوک مداد است. همچنین میزان واردات کشورهای هم‌جوار و منطقه در سال 2021 حدود 71 میلیون یورو بوده که با توجه به مشترکات فرهنگی و مذهبی نشان‌دهنده ضرورت برنامه‌ریزی به منظور افزایش سهم بازار قابل دسترس است.

طبق محاسبات، بیشترین نسبت تراز تجاری(صادرات/ واردات) مداد، مدادرنگی، مداد شمعی، مغز مداد متعلق به کشور ژاپن با عدد 18/34 است. ایران با نسبت 0/09 در رتبه بیست و دوم رتبه‌بندی مذکور قرار دارد.

بر همین اساس ارزش صادرات دو سال آخر منتهی به اجرای برنامه راهبردی صنعت نوشت‌افزار را در سال‌های 1400 و 1401 از نظر ارزشی را می‌توان در جدول ذیل مشاهده کرد:

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۶.۲ میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد
  • ایران در لیست A صادرکنندگان محصولات شیلاتی قرار گرفت
  • گزارش واردات ۳۷۳ شرکت تولیدی و واردکننده دارو
  • صادرات ۲۰۰ میلیون پوند کالا و خدمات ایران به انگلیس در ۲۰۲۳
  • جزییات صادرات و واردات دارو اعلام شد/ واردات ۱۳ درصد کاهش یافت
  • پیشرفت ۶۸ درصدی پایانه صادرات و ترانزیت کالا در بندر بوشهر
  • حجم صادرات و واردات افزایش داشته است
  • ۵٫۶ میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد
  • صنعت نوشت‌افزار ایران در بازار جهانی کجا ایستاده است؟
  • حمایت‌های صندوق ضمانت صادرات از صادرکنندگان